به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مهدی گلشنی در یازدهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در خصوص علت برپایی تمدن اسلامی در گذشته گفت: علت برپایی این تمدن تشویق قرآن و سنت به فراگیری علم و همین طور تشویق به کسب علم از هر منبعی بوده است.
وی افزود: در زمان تمدن اسلامی گرامیداشت از علما و حاکمیت و تسامح رایج بود که متاسفانه در حال حاضر این تسامح و تحمل آرای یکدیگر از بین رفته است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در تمدن اسلامی علما از تعهد و تقلید کورکورانه دوری و از برهان تبعیت می کردند. سخت کوشی، حقیقت جویی، وحدت و علم در اسلام و جامعیت آن از دیگر خصوصیات علمای تمدن اسلامی بوده است.
گلشنی دلیل حضور علم در جهان اسلام را حاکمیت تفکر اشعری دانست و گفت: خلفای عباسی چون این مکتب به نفع شان بود از آن حمایت شدید می کردند سلجوقیان نیز تعداد زیادی از کتاب ها را سوزاندند و نظام هایی برپا شد که علوم فلسفی و ریاضیات را کنار زدند.
وی با اشاره به اینکه علم در زمان قاجاریه و پهلوی از غرب وارد ایران شد، خاطرنشان کرد: علم وارد شده دین را در دانشگاه ها به انحطاط برد و آن را تضعیف کرد در صورتی که تفکر دینی رشد را هم در بر دارد.
وی گفت: حاصل علم غرب به جهان اسلام محبوبیت و احساس حقارت به غرب، اخذ سطح علم از غرب، تضعیف جایگاه دین و جدا کردن آن از علم و علم گرایی مفرد است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: انتقال تکنولوژی یکی دیگر از نتایج علوم غرب در جهان اسلام است که متاسفانه این انتقال بدون فراهم کردن ذخیره های دینی آن وجود دارد. امروزه می بینیم که اکثر قراردادها به منظور انتقال تکنولوژی نوشته می شود بدون اینکه بخواهیم ریشه آن را بفهمیم.
گلشنی یکی دیگر از مشکلات علم غرب در جهان اسلام را از دست دادن هویت دینی دانشجویان دانست و متذکر شد: دانشجویان خارج از کشور برای پیشرفت باید احساس هویت داشته باشند و روحیه خود را از دست ندهند.
وی تاکید کرد: امروزه تحقیقات دانشگاهی ما بدون برنامه ریزی و تعیین اولویت صورت می گیرد متاسفانه در کشور به جای تعیین اولویت در زمینه سرمایه گذاری روی دانش روی مد عمل می کنیم. یک روز به نانو اهمیت می دهیم و تمام سرمایه خود را روی آن سرمایه گذاری می کنیم و یک روز به تکنولوژی که این نتیجه برنامه ریزی نادرست می باشد.
گلشنی افزود: تاثیر برنامه ریزی نادرست واردات بی رویه است که این باعث می شود شأنی برای تولیدات داخلی قائل نباشیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود به اهمیت علوم انسانی در پیشرفت دانش تاکید کرد و گفت: علوم انسانی مسئله فراموش شده است و باید ذهنیت حاکمان را نسبت به این علوم تغییر دهیم این علوم فرهنگ ساز و تاثیرگذار است امروزه غرب با علوم انسانی خود قصد تغییر فرهنگ کشورمان را دارد.
وی بیان کرد: علت ضعف هویت جوانان دوری از علوم انسانی است. همچنین دوری از این علم برابر با دوری از فناوری است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: دانش آموختگان علوم انسانی به آینده خود امیدوار نیستند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از کارها در حوزه علوم انسانی به دست افرادی صورت می گیرد که دانش آموخته این علم نمی باشند برای توجه به علوم انسانی باید نگرش حاکمیت را نسبت به آن تغییر داد و به بعد عملی آن توجه کرد. همچنین دانشجویان نخبه را تشویق کنیم که به این رشته بیایند.
وی متذکر شد: حاکمان کشور ما به علوم مهندسی و پزشکی اهمیت می دهند و نمی دانند که ریشه بسیاری از اختراعات در تحقیقات علوم پایه است و تفهیم این علوم نقش مهمی دارد و تکنولوژی به دنبال خواهد داشت.
گلشنی گفت: یکی دیگر از مسائل مهم جهان اسلام تامین نیازهای داخلی آن است و این یک ضرورت اساسی است که جهان اسلام باید به این فکر باشد ساده لوحی است که گمان کنیم غرب عامدانه و عالمانه تکنولوژی مجهز به نفع اسلام خواهد داد آنها دیگر تحمل نخواهند داشت که ژاپنی دیگر در جهان سوم و جهان اسلام رشد پیدا کند.
وی تاکید کرد: بنابراین در دانشگاه های کشور ظرفیت برای رشد نخبگان باز است و همچنین از آنان استفاده درست شود.
این استاد دانشگاه یکی دیگر از مشکلات جهان اسلامی را نبودن فرهنگ نقد در مسائل علمی دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه جهان اسلام هر چیزی را که از غرب می آید آن را همان طوری می پذیرد بدون اینکه به نقدهایی که در خصوص آن شده توجهی کند.
وی تصریح کرد: مثلا مناظراتی که در داخل کشور صورت می گیرد می بینیم که افراد مناظره کننده به هم توهین می کنند در صورتی که این مناظرات می تواند درست برگزار شود و از آن بهره برداری مفیدی داشته باشیم.
گلشنی بیان کرد: از دیگر مشکلات ما بی توجهی به کیفیت در همه صنوف، محصولات و پذیرش دانشجو است. وزارت علوم اداره 14 درصد کل آموزش را در دست دارد به نظر من دولت باید این درصد را کاهش دهد و به کیفیت بپردازد. متاسفانه در کشور ما به جای توجه به کیفیت به تعداد توجه می شود و این به ما ضربه می زند.
گلشنی گفت: در ایران از متخصصان بهره برداری نمی کنیم اگر از آنان بهره برداری درستی داشته باشیم آنان قصد مهاجرت به غرب نخواهند کرد.
وی بیان داشت: یکی دیگر از اقداماتی که باید انجام شود مبارزه با مصرف زدگی در کشور است و همچنین تقویت هویت دینی و ملی دانش آموختگان و ایجاد زمینه های فرهنگی مناسب برای رشد علمی.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه غرب از نظر علم و صنعت پیشرفت کرده است در عین حال انسان را در عرصه پوچی انداخته و کل بشریت را به نابودی کشانده خاطرنشان کرد: ما باید عقب ماندگی خود را جبران کنیم و با احیای تفکر اسلامی بشریت را به سوی رفاه سوق دهیم.
گلشنی افزود: غرب تنها چیزهایی را به ما می دهد که مصلحت ایجاب می کند بنابراین باید به فکر ساختن زیرساخت های علمی در کشور باشیم ضمن استفاده از علم قوی برنامه ای هم با شاخه های ملی خود داشته باشیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: ضمن استفاده زیرکانه از علوم غرب، نسخه برای کشور خود بپیچیم که این امر نیازمند حرکت جهادگونه و عزمی قوی در مسئولان کشور است.
وی در ادامه سخنان خود به این مطلب که شورای عالی انقلاب فرهنگی اطلاعات دقیق از وضعیت دانشگاه های کشور و کیفیت آن ندارد، گفت: من این مطلب را بارها در مصاحبه هایم بیان کرده ام.
وی در خصوص فروش پایان نامه در کشور گفت: مشکل اساسی این است که در کشور شایسته سالاری نیست اخلاق در محیط علمی وجود ندارد به نظر من جامعه دانشگاهی به منظور حل این وضعیت باید مشکلات را به صورت مقاله مکررا بیان کند که مسئولان مجبور شوند آنها را حل کنند اما متاسفانه جامعه دانشگاهی ما نسبت به این ناهنجاری ها خیلی منفعل است.